Ιστοσελίδες για ΑΜΕΑ σύμφωνα με τα πρότυπα  WCAG 2.0

web_amea

Το πρότυπο WCAG, από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Web Content Accessibility guidelines, είναι στην ουσία οδηγίες για την προσβασιμότητα σε μια ιστοσελίδα. Οι οδηγίες αυτές καλύπτουν μια μεγάλη θεματολογία σχετικά με το πώς ένα περιεχόμενο μπρορεί να θεωρηθεί προσβάσιμο για άτομα με αναπηρίες. Ειδικότερα, οι αναπηρίες που περιλαμβάνονται στο πρότυπο WCAG έκδοση 2.0 είναι η κώφωση και η μειωμένη ακοή, η τύφλωση και μειωμένη όραση, η φωτοευαισθησία, καθώς και δυσκολίες στην κίνηση, την ομιλία, την μάθηση.

Είναι πλέον απαραίτητο για όλες τις επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ τα site και τα e-shop να έχουν δημιουργηθεί με τα παραπάνω πρότυπα. Η βασικότερη προϋπόθεση είναι η πλήρης συμμόρφωσή της με το πρότυπο προσβασιμότητας περιεχομένου WCAG 2.0. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει τέτοια σύνδεση μεταξύ των ιστοσελίδων για ΑΜΕΑ και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Μια ιστοσελίδα η οποία δεν διαθέτει τις απαιτούμενες λειτουργίες για την διευκόλυνση στην πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες, δεν μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα επιδότησης του ΕΣΠΑ.

Οι συγκεκριμένες προδιαγραφές εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών μιας ιστοσελίδας με σημαντικότερες από αυτές τις κάτωθι:

  • Παροχή λεζάντας καθώς και εναλλακτικών λύσεων για τις φωτογραφίες και τα πολυμέσα.
  • Παρουσίαση του περιεχομένου της ιστοσελίδας με διάφορους τρόπους, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται το νόημά του.
  • Παροχή διευκόλυνσης στην ανάγνωση και ακοή του περιεχομένου της ιστοσελίδας.
  • Δυνατότητα περιήγησης στην ιστοσελίδα με χρήση μόνο του πληκτρολογίου.
  • Παροχή ικανού χρονικού περιθωρίου προκειμένου οι χρήστες να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του e-shop

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *